Tuesday, June 29, 2010

Batman & George Perez

Batman adalah karakter fiksyen yang telah dicipta oleh Bob Kane dan muncul buat kali pertama pada tahun 1939. Walau pun asalnya karakter Batman ini dikenali sebagai Bat-Man atau The Batman, ia juga dikenali dengan nama-nama lain seperti The Dark Knight, The Caped Crusader dan juga sebagai The World's Greatest Detective. Dengan namanya yang pelbagai itu, sudah tentulah artis-artis yang pernah melukis karakter ini turut pelbagai juga. Dan antara yang ramai tu, salah seorang yang terbaik ialah artis bernama George Perez. Lahir pada tahun 1954 beliau memulakan kariernya sebagai artis professional dalam industri komik pada tahun 1973. Kalau nak di ikutkan, banyak karakter serta siri komik yang si George ni dah handle tapi takpa lah, kat sini kita cerita pasal karakter Batman dulu.

Di bawah ini adalah art portfolio George Perez mengenai Batman. Terdapat 12 poster yang dipanggil plates yang kesemuanya telah diframekan dan di display suatu masa dahulu. Pernah juga di-offer RMxxxx, tapi aduuuuh agak sayang nak dilepaskan....




"It is said that all British classic actors sooner or later play either Hamlet or Lear, the Shakespearean roles that define the limits of their craft. Similarly, it seems that all modern comic book artists, at least those of the post-Jack Kirby generation must eventually face the challenge of interpreting the comics’ darkest icon, the Batman. George Pérez has been universally acknowledged for more than a decade as one of the field’s masters and here, at last we have his version of the Dark Knight and his protégés, Robin and Nightwing. These pieces, three of which have never appeared anywhere before, abundantly display that talent that has earned George his popularity: his sense of graphic design, his dynamic composition, his ability to infuse static images with a sense of movement and drama. George has met the Batman challenge with his own unique élan and style, and the drawings in this portfolio represent both the Batman and George Pérez handsomely."


Dennis O’Neil 1990















2 comments:

-zuh@ili- said...

wow,brg rare nih

Spallan said...

tu yang buat pikir lima-nam kali kalau nak jual...hehehe