Thursday, July 1, 2010

Cuba try tengok, nampak ka...?

Pada tahun sembilanpuluhan dahulu, amat popular gambar-gambar 3-D ni. Ada yang panggil sterograms dan ada yang panggil magic eye. Sebenarnya ia adalah auto stereograms atau lebih tepat lagi random dot autostereograms. Teknik ini membolehkan kita melihat objek 3D dengan hanya memfokus kepada corak-corak 2D. Hehehe, masih ingat lagi dulu, bila pergi ke kedai-kedai yang dok pamer poster 3D ni, mula la nak celen dengan member siapa nampak dulu. Macam nak terkeluar biji mata dibuatnya. Cuba layan dua poster kat bawah ni, kot-kot boleh test skill-skill lama...

(sila klik gambaq)


Jurassic View
(ada beberapa dinosaur)



Outer Space
(space shuttle dan planet zuhal)

4 comments:

Spooky P said...

owhh!! Aku ada ni! Dulu aku siap beli buku dia lagi! hahahahahahaha..best! best!

Spallan said...

Yezzza, ada buku lagi best.... lagi banyak boleh layan.

blurguyz79 said...

bro spallan.yang ni aku surrender,mata dah naik juling pun x dapat2 tgk imej yg dimaksudkan.

Spallan said...

haaaa, bro bg kena minum itu coke south africa, lepas tu sure boleh nampak...hehehe