Monday, April 22, 2013

...sekuntum mawar merah, sebuah puisi

Anda pernah baca majalah Kuntum? Ia merupakan sebuah majalah penuh informasi buat pelajar sekalian.  Yang aku ada hanya tiga ini sahaja, dari tahun lapanpuluhan. Tak pasti pula samada aku punya, atau adik aku punya sebab terjumpa balik pun dalam kotak-kotak aku ni. (...tapi aku rasa adik aku punya, hahaha...nanti aku bagi balik, boleh kasi terkejut sikit)










Ok lah, cerita hari ni bukanlah sekadar majalah Kuntum di atas tu. Sebenarnya Sabtu lepas aku ada pi pertanding mewarna yang diadakan di kompleks Space U8 Shah Alam. Pertandingan tu pula dianjurkan oleh majalah Kuntum dan Dutch Lady. Kalau dah ada Dutch Lady, mestilah ada souvenir-nya ya tak? Jadi, selesai membuat pendaftaran, bukan setakat si kecil yang mendapat goodie bag, aku ni pun dapat satu. Tak tahulah kenapa, tersilap bagi ka, atau just happy to see me...hahaha. Jadi, inilah dia begnya...


...bahagian belakang.



Isinya...ada macam-macam.



Sijil Penyertaan
...boleh tulis nama sendiri.



Majalah Kuntum edisi terkini, April 2013. Amacam, berbeza tak dengan yang tahun lapanpuluhan atas tu...?



Ini pula, ala-ala white board tu. Bila dah lukih atau conteng, boleh kasi padam. Budak-budak suka ni. Dapat kat aku, harus kena bungkus masuk dalam kotak...kah kah kah.




Yang ni tak payah cerita, besar kecik tua muda, semua suka. Senapas je boleh kasi settled.



Flyer mengenai program Dana Inspirasi Masa Depan oleh Dutch Lady. Anda berminat? Sila klik sini untuk maklumat lanjut.



Ok, sementara menunggu pertandingan yang sedang berjalan, aku pun pi la meronda dulu. Ada satu booth ni, Star Publication. Diorang ni la yang bertanggungjawab menerbitkan majalah Kuntum tu, disamping menerbitkan juga majalah-majalah lain seperti yang di bawah ini. Pada hari itu, sesiapa yang berminat untuk melanggan mana-mana majalah terbitan Star Publication akan diberikan diskaun antara 20-30%, termasuklah mana-mana terbitan versi on-linenya. Jadi agak bertimbun jugalah majalah-majalah ni di meja booth diorang sebagai promosi. 



Aku dok perati juga orang yang lalu-lalang depan booth The Star ni. Memang real punya lalu-lalang, lalu saja berhenti tada. Ok la, mungkin ada satu dua yang singgah, tapi bak kata filem nujum pak belalang.....kaddang-kaddang. Kasihan tengok geng yang jaga booth, sembang sesama sendiri. Kasihan lagi aku tengok majalah yang dok menimbun tu, takda ka orang nak beli...?


Tapi....haaa ada tapi juga cerita aku yang tak seberapa ni. Bila dah time tengahari, pertandingan mewarna pun dah nak tamat, Cik Amoi-Cik Amoi Dutch Lady pula dah macam nak bersiap nak balik, tiba-tiba kedengaran jeritan jelas dari booth The Star tadi, "free magazines!!!...free magazines!!!". Masa tu, booth paling happening booth The Star tu le. Kaunter ayaq free Dutch Lady pun tak semeriah tu. Majalah yang tadinya membukit kini dah flat macam padang kriket. Orang Malaysia dan barangan free, mana boleh dipisahkan. Ehem, termasuklah aku ni, hahahahaha......Adios.

2 comments:

Goh LinLin said...

suke d white board ! Ya, masa dgr free jer...my gahd....takut i ! Yg kecik pon ttiba boleh tukar jadi ganas.

Spallan said...

yup, white board tu memang best, sebesar A4. biasalah, bila dengar FREE je, semua transform, jadi optimus prime takpa, masih civilised tapi kalau bertukar jadi Hulk....hahaha, mau jaga sikit. :)