Sunday, March 20, 2011

PEZ atau Pez?

PEZ (huruf besar kesemuanya) merupakan sebuah syarikat confectionary yang berasal dari Austria. Ia terkenal dengan gula-gulanya yang berbentuk seperti pil ubat yang disimpan di dalam bekas khas berbentuk karakter-karakter yang dikenali umum seperti dari komik, filem dan yang seumpama dengannya. Dikatakan nama PEZ lahir dari perkataan German bagi peppermint iaitu Pfefferminz, yang mana merupakan perisa pertama PEZ sewaktu mula-mula keluar dahulu pada tahun 1927. Di bawah ini adalah PEZ dengan dispensernya yang berbentuk Mr Bean yang complete dengan tahi lalatnya di sebelah kiri (kalau Phua Chu Kang, di sebelah kanan...).





4 comments:

iaryylr said...

wah! mrbean pun menyeronokkan!

Spallan said...

yeahhh betul tu, lawak kaw-kaw...

Pak Haji said...

bros...haritu tengok tak Pawn Stars? ada mamat tu nak jual/pajak PEZ dia..memang cun cun la...yang ni dia tak de lagi ni...golihati tgk mr bean...gerek sehhh!

Spallan said...

ahaaa Pak Haji, ada tengok juga hari tu, mamat tu bawa macam-macam PEZ, setengah tu yang lama-lama siap dengan kotaknya yang ori. sayang geng Pawn Stars offer murah sangat, mamat tu bawa balik semua...